Indbrudstyven i 2020

Indbrud – alt om indbrudstyven 2019/2020

Og hvad du kan gøre for at undgå indbrud!

I 2018 blev der anmeldt over 29.000 indbrud i Danmark. Dette svarer til at over 1% af danske boliger blev udsat for indbrud. I Danmark har vi langt højere indbrudsniveau end andre nordiske lande. I 2017 var antallet af indbrud juleaftensdag næsten 3 gange højere end på en gennemsnitsdag, men også 23. december og nytårsaftensdag er populære dage for indbrudstyven.

Hvornår kommer indbrudstyven?

Indbrud sker oftest om fredagen. Ifølge Danmarks Statistik så skete 6.052 ud af 29.029 indbrud på fredagen – hvilket er lidt over 20%.

Indbrudstyven arbejder når andre har fyraften

Det mest populære tidsinterval for indbrudstyve er mellem kl. 17-20 ifølge DKR. Det hænger sammen med at langt flest indbrud sker i det mørke vinterhalvår, hvor det allerede er mørkt kl. 15. I takt med vi dansker bliver bedre til nabovagt og andre tiltag, så er det nemmere for tyvene at gå ubemærket i mørket.

Derudover så sker indbrud ofte:

  • I det mørke halvår
  • I ferieuger. Specielt i uge 7, 27-29 og 42 er der mange indbrud.
  • Fredag og lørdage er de mest populære dage.
  • I villaer er det mest mellem 17 og 20.

Kilde: Det Kriminalpræventive Råd

  • Yderdøre. Der anbefales to godkendte låse på alle yderdøre, hvoraf mindst én skal åbnes med nøgle fra begge sider. Fx Ruko Garant 10, der er patenteret og dermed kopibeskyttet samt godkendt i højeste sikringskategori som bore- og dirkesikker, eller en af Kaba låses mange løsninger
  • Terrassedøren bør kunne aflåses med nøgle, evt. et Ruko terrassedørgreb, der kan aflåses med nøgle så tyven ikke kan slæbe store genstande ud denne vej
  • Vinduerne skal være forsvarligt fastgjort i karmen og aflukket med hasp mindst to steder og evt. en Ruko vindueslås
  • Skur og garage bør aflåses med minimum en godkendt hængelås

Indbrudstyven er på spil i julen

Hvor sker indbruddene mest?

Vi er plaget af indbrud over hele Danmark, og selvom villaer er mest plagede, så går folk i lejlighed ikke fri.
Der er dog nogle områder som er mere plaget end andre.

Tyvene kan bedst lide Nordsjælland

Ifølge Danmarks Statistik, så er Nordsjælland og Fyn indbrudstyvenes favorit mål. Danmark Statistik har målt at sker omkring ét juleindbrud pr. 10.000 indbygger i København, hvor Nordsjælland og Fyn har omkring 2. Solskinsøen Bornholm gik fri for juleindbrud i 2017.  Kilde DST.dk

Danmark er en populær destination for tyven

Danmark er desværre et eftertragtet land når det kommer til indbrudstyve. Vi har en del flere indbrud end andre europæiske lande.

Indbrud pr. 100.000 indbyggere

Som man kan se, så har vi over 700 indbrud pr. 100.000 indbygger, hvor England og Wales på 2. pladsen har lige over 400. Der er altså en stor forskel, men hvorfor?

Det kan skyldes flere ting såsom:

  • Danmark er et rigt land, og de fleste hjem har nemt sælgelige og eftertragtede produkter såsom TV, iPad, iPhone, Computers, Kunst etc.
  • Befolkningstæthed; vi bor tæt i Danmark og det gør det nemmere for de organiserede tyve at ramme flere mål.
  • Kvit og frit: Det danske politi og stat har ikke den bedste sigtelsesrate når det kommer til indbrud. Faktisk så ud af de 29.015 anmeldelser om Indbrud i Beboelse i 2018, så kom der kun 1.980 sigtelser ud af det. Det er en sigtelsesrate på knap 7%.Kilde: DST.dk
  • Vi gør ikke nok ud af sikkerhed. Danskerne er nogle af dem som har størst mængde af let omsættelige varer i hjemmet, men samtidig så er vi langt efter vores nordiske naboer når det kommer til installation af alarmer og andre sikkerhedstiltag.
Tyvens favoritter – Største risiko for indbrud

Når det kommer til favoritter, så er villaer langt oftere målet end lejligheder. I 2018 blev 75% af de registrerede indbrud begået i villaer, og det er selvom villaer egentlig kun er 58% af husstande.
Grunde til villa og villaområder er attraktive for tyven er at risikoen for de bliver opdaget er særdeles lille. Der er større afstand til naboer end lejligheder, og samtidig er der mulighed for at arbejde i skjul af beplantning, garage, hæk, hegn etc. Tyven kan derudover også vurdere værdigenstande gennem vinduer inden, hvilket sikrer en gevinst.

Der er generelt større chance for indbrud I/hvis:

  • Du bor i Villa
  • Du bor i en kommune med høj gennemsnitsindkomst.
  • Du bor i et tæt bebygget område
  • Du bor i nærheden af store trafikveje
  • Du bor i nærheden af stier
  • I villaer med meget beplantning
  • I hjem værdifulde genstande synlige fra vinduer.
  • I villaer uden tremmer for kældervinduer
Et uheld kommer sjældent alene

Faktisk så er gennemsnittet at én ud af 100 boliger får indbrud om året, men hvis man først er blevet ramt af indbrud, så stiger det til én ud af 17! Der er altså over 5 gange større chance for endnu et indbrud.

Dine naboer er også mere udsatte. Hvis du først har haft indbrud, så er der dobbelt så stor risiko for dine naboer de efterfølgende 14 dage.

Kilde: dkr.dk
Har du spørgsmål til sikkerheden i dit hjem?

Vi kører i hele København og på Frederiksberg – ring til os i dag og vi kan fortælle dig om dit hjems usikkerheder.