Pas på de professionelle indbrudstyve!

Organiseret indbrud

Østeuropæiske bander og professionelle indbrud på bestilling er et stigende problem i Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde at sikre sit hjem godt. Et indbrud hvor kun fladskærms-tv’et er væk, eller en hel stribe af indbrud på vejen, hvor alt af værdi er rippet.

Professionelle indbrugstyve

Disse to typer af indbrud ser man flere og flere af hos politiet, som vurderer, at indbrudstyvene er blevet mere professionelle. ”Vi ser stadig flere indbrudstyve, som går meget professionelt til værks. De undersøger boligområder for potentielle tyvekoster, samtidig med at de gør sig ”kendte” som tyve. Når de så modtager en bestilling fra en kunde, ved de præcis hvor de kan stjæle varen, og de går kun efter den,” fortæller kriminalkommissær John Radmer fra Rigspolitiets Forebyggelsesenhed, som fortsætter: ”Et andet stigende problem er de østeuropæiske bander, der typisk tager en række mindre landsbyer på stribe. Her bryder de ind, tager alt af værdi og sender tyvekosterne tilbage til hjemlandet. De kommer både om natten og om dagen, og kan være frække nok til at køre bilen helt op i indkørslen.”

Gør huset stærkt

I begge tilfælde anbefaler John Radmer de danske husejere til at se taktisk på huset og overveje, hvordan man kan gøre det mindre attraktivt for indbrudstyvene. ”Man skal gøre sit hus stærkt, så det kan modstå indbrud. Det handler om stærke døre, vinduer, karme og beslag og ikke mindst om stærke låse. Vi opfordrer altid folk til at skifte de gamle 5-stiftede låse med det runde nøglehoved ud med en lås, hvor nøglehovedet har form som en trapez,” siger John Radmer. Han bakkes op af marketingchef Ruben Raun fra Ruko: ”Tyvens kritiske periode er vejen ind i huset, så det handler om at gøre denne så lang og besværlig som muligt. Her er gode låse på alle yderdøre et vigtigt element, og de bør derfor forsynes med højsikkerhedslåse som fx Garant 10. Danskerne bruger mange tusinde kroner på fladskærme, designermøbler og lignende, men i to tredjedele af alle hjem mangler man stadig at ofre de 2-5000 kr., som nye, sikre låse koster.”

Tag låsesmeden med på råd

Hvis man er usikker på, om ens hus er godt nok sikret, er det en god idé at tage den lokale autoriserede låsesmed med på råd. Her kan man få vejledning i gode, sikre låse og alarmer, som kan få tyven til at vende om og gå igen. Du kan finde din lokale låsesmed på www.sikringssiden.dk, hvor du også kan give boligen et effektivt låsetjek og få gode råd om sikring mod indbrud. Læs også mere om indbrudstyvene i 2020 her